Ahad, Mac 01, 2009

contohilah setan?!

wei!!!asal ni?!betik ke x aku ni??
betik la wei..even setan musuh kite tp kite kene amik bbrp pngajaran dr 'dorg' ni..
4 da INFO..SETAN NI ADE DR 2GOLONGAN..
try tgk surh an-nas..Allah bgtau kt kite yg setan ni ade yg jin n ade yg mnsia..
adkh kite boleh dikatakan as setan??of coz boleh TP IF KITE MMG PRANGAI CM SETAN..
korg paham2 la sndr ek..sume pndi kan??=)
mai cni kite tgk ap kebaikan yg kite leh amik dr setan..hmm..
stlh dikaji..kite dpt 6sikap..xtau la kalo korg kaji dpt lbh..hehe..nanti if ade lbh gtau kite ek..=)

1~setan xputus asa nk terus goda dan goda kite smpi kite tmsuk dlm prangkap dia..dorg xpnh putus asa m'hasut kite wat bnde xelok..so,kite lak cmne??ajak x orang amar makruf nahi mungkar??(3:110)

2~setan tetap jlnkn tggjwb dia iaitu untuk menyesatkn manusia dari ikut jln Allah..dorg xpnh berehat.sntiasa brada dkt mnsia utk jlnkn konon2 tggjwb dorg tu..kite lak cmne??wat x tggjwb kite as hamba Allah n kahalfah di dunia ni??

3~setan ni ade matlamat yg jelas iaitu nak kumpul mnsia ramai2 ikot depa masuk neraka tu..kite lak ade ke matlamat idup ni??buka kah seorang yg bergelar muslim(ah) perlu ade matlamat iaitu akhirat??tapi ap dah jd skg??

4~setan gak ade strategi dorg dlm kerja menyesatkan kite..kalo korg tau n aku bru tau yg setan ni if nak lalaikn mnsia dia ade step:

1st-dia akn try mengkufurkn kite iaitu try menghasut kite melanggar or tolak hukum Allah

2nd-if kite ni dah set dlm mind kite xleh lnggr hukum Allah(kire bdk baik la ni),dia akn cube nak masukkkn kite dgn bnde2 bid'aah.ala amalan nabi xwat tp dilakukn oleh msyrkt Islam skg..as cth tahlil kenduri arwah..xde kebaikan pn..coz dah la mkn harta anak yatim..dosa patot kite yg tolg ringan kn beban keluarga si mati..ish3x..sedar lah..

3rd-if kite xkn wat bid'aah, dia akn try lak untuk goda kite wat dosa besar..cth nye zina..zina bkn ng anggota badan/sex..but zina hati,zina tgn n mcm2 zina ade..korg tau x??zina tgn if msg or chat ng bkn muhrim tp tujuan yg betol(bercinta konon)..oops!!sory bg yg terasa..

4th-if kite ni baik sgt,dia akn try hsut kite ng wat dosa kecil..cth nye cakap bnde2 yg kosong or lagho..ckp psl artis ke ap2 jela..

5th-if kite n jaga diri dr mlakukn sbrg dosa,dia akn try ubah priorty kite..or ubah Ilah kite..cth nye antara solat ng study,nak wat mne satu dlu??rmi yg akn mnghabiskn study bru nak solat.kalo kite mati mse gh study tu cmne??nauzubillah..

6th-lastly if kite x makan gk ng apa2 hasutan dia,dia akn sebokkn kite dgn bnde2 harus lak..cthnye makan,tepat tinggal,pakaian and so on..cth nye kite bli bju pn nk mahai2 sdgkn bersederhana itu lbh baik coz ckup la sekadar menutup aurat tu..ok??

if kite check alik pasal strategi setan ni,actly dari step yg ke6 kite dah leh terikot ng dia..coz skg ni yg org tg adlh fesyen,harta n paras rupa..tol x??pikir2 n renung2knlah..even kite xwat yg dosa bsar so on..kite tetap dh jd kwn setan coz berlebihan ketika belanja as contoh..

5~next sikap is setan ni pandai tol nk goda or hasut kite..kire dorg ni ade seni nak tarik kite masuk dlm tipuan dorg..kite lak mst la gak ade seni or kebolehan cmne nk dakwah kat org utk mnegakkan Islam ascara hidup di dunia ni..

6~setan ni takut ng azab Allah even dorg dilaknat oleh-Nya..dorg ni xcm kite..dorg juz hasut then dorg blah..yg kite memandai gatai sgt nk ikot pujukan dia tu wat apa??sape yg salah?tuding la jari kt diri sendiri..setan dok gelak tgk kebodohan kite ni..kite lak dok wat bnde yg masukkn kite ke neraka..hah!!pdn la muke...

2la sikap2 setan yg bolehkite contohi ek kawan2 sume..tp jgn ikot cara dia yg meninggalkn kite setelah menghasut kte..
coz kite x bleh tinggalkn org yg kite bg kesedaran ttg Islam (dakwah fardiyah),kite kene sntiasa bg peringatan n dorongan coz manusia itu diciptakan lalai n lemah..mudah terpengaruh ng anasir yg xbaik and terikot ng hawa nafsu..=)

ok..ni as nasihat untuk lea n sume..hope dpt amik iktibar ye..jzkk..ukhuwah fillah..=)

2 ulasan:

  1. manusia da di turunkan ke bumi sujut dan patuh kpd NYA..semua ada hikmah nya..manusia itu sendiri da merancang tapi yang maha esa yg menentukannya..jika manusia di muka bumi ini seperi rasullulah..maka tiadala yg mengerjakan kejahatan..semua itu da di tentukan NYA..kita cuma menjalankan NYA..jgn lari dari jln NYa..
    tapi UJIAN NYA amatla berat bagi manusia yg tidak sujut kpdNYA

    BalasPadam
  2. jazakillah L..gud advice..tQ again=)

    BalasPadam